Saturday, October 5, 2013

Ketika Hati Wanita Disakiti....

Tak ramai lelaki yang tahu bagaimana keadaan hati wanita ketika bersedih...

Wanita marah bukan bererti dia pemarah, melainkan hatinya tengah terluka

Wanita yang cenderung diam bukan bererti dia egois atau pun acuh tak acuh, melainkan diam itu lebih baik untuknya

Ketika hati wanita disakiti, mungkin susah digambarkan dengan apa pun
namun, hancurnya hati wanita ketika disakiti lebih dari air matanya yang mengalir dengan perlahan

Ketika hati wanita disakiti
Tak banyak yang dia dapat lakukan
yang ia tahu hanyalah air mata mengalir membasahi pipinya
yang ia tahu dadanya yang terasa sebak
yang ia tahu hanyalah sebuah tanda cinta-Nya

Jika kau ingin mengenggamnya, maka genggamlah dengan halus
Jika kau ingin melepaskannya, lepaskan lah dengan perlahan

Kerana ia adalah makhluk yang sangat rapuh
Jika diibaratkan kaca, maka jangan terlalu kasar membersihkannya
kerana ia akan mudah tercalar

Jika kau mahu meletakkannya, jangan kau letakkanya terlalu kasar
kerana ia akan mudah pecah

Begitulah Hati WANITA ♥

Saturday, August 3, 2013

Kenapa Kubur Wanita Digali Sedalam 7kaki Berbanding Kubur Lelaki 5kaki???

Assalamualaikum..
Bermula sebuah cerita...

Isteri : Abang, boleh sayang tanya?

Suami : Ya sayang. Nak tanya apa?

Isteri : Sayang pelik la abang. Kenapa syarat dalam islam apabila lelaki meninggal dunia, kuburnya digali sedalam 5kaki tetapi kubur wanita berlainan digali sedalam 7kaki..??

Suami : Ooo...(tersenyum) Kalau nak tahu Islam ini agama yang sangat prihatin dan bijaksana. Sebenarnya sebab kubur wanita digali lebih dalam daripada lelaki kerana jika berlaku banjir berkemungkinan besar jenazah boleh terapung dan akhirnya akan membuka aurat jenazah. Itulah sebabnya kubur wanita digali lebih dalam. Islam sangat menjaga aurat kaum wanita , sehinggakan ketika nyawa sudah melayang dari jasad, Islam masih melindungi aurat kaum wanita.

Isteri : Subhanallah.. Besarnya kuasa Allah dan betapa sayangnya Allah pada kaum hawa ya abang.

Suami : *Hanya tersenyum*

Wahai kaum wanita. Tutuplah auratmu dengan sempurna ketika masih bernyawa. Kerana InsyaAllah, Allah juga akan membantu melindungi auratmu walaupun nyawa  sudah tiada suatu hari kelak. #selfnote.


Friday, July 5, 2013

Senyum =)

Mereka cuma mahu kau faham satu perkara: sentiasa tersenyum tak bermakna gembira, cuma itu saja cara untuk sembunyikan rasa duka dalam hati

Monday, June 10, 2013

Saat masanya aku berdiam...



Tiba masanya aku tidak mampu berkata apa-apa.. 

Thursday, May 30, 2013

Sedappp...=)).

Assalamualaikum...
Kali nie aku nk share something dengan kowang... Sejak parents aku pergi Umrah nie, mkan minum aku mula la haru biru dibuatnya.. aku mkn ape saja yang boleh mengenyangkan perut aku. Kalo sel rajin terlebih dlm badan aku nie, aku akan masak tapi kalo sel malas yang terlebih ape lagi g Tesco depan rumah beli je ape yang besh2 (makanan ready made) untuk dimakan ... hehe =)

Apa yang aku nk share now, aku da try 2 jenis makanan baru... haha.. nk tahu??
                                                                           Taraaa.... >>>


Haaa..ni la dia makanan yg baru aku try.. not bad la..sedap jugak. ok, ape yg kowg sume nmpk kat situ 1 Pasta (spaghetti al Pesto) haha..tetiba plak lidah aku jdi lidah Itali kn.. haha and yg lagi 1 tu plak Dim Sum with Chicken Soup. haa..nie lidah Cina plak.. mcm2 la...aku nie memang suka mencuba benda yg pelik2. Tapi yg penting kedua-dua makanan nie mudah dimasak yg Dim Sum tu ready to eat in 4min,juz masuk dlm microwave.. Siap! Pasta tu pn lebih kurang jer..

So, lepas nie korang bleh nk cuba plak kat Tesco belambak je benda nie.. Jgn risau harga nya sgt la berpatutan..

ok Tq for reading..

Daa~~
Salam..

Wednesday, April 24, 2013

Padang Ragut UPM

Assalamualaikum..

Hah! kali nie aku nk cerita pengalaman aku kali pertama g Padang Ragut UPM.. Haha! Walaupun dda hampir 2 tahun aku menjadi pengguni UPM, tapi ini la kali pertama aku g Padang Ragut nie.. itu pun kebetulan ada buat program membaca  "Haiyya Iqraa" nk bwk bdk2 dari sekolah Menengah Putrajaya Persint 9(1) nie..kalo x xder makna aku nk g tempat nie..hehehe.. nk kate jauh xla jauh mana pun kira 15 minit dari kawasan kediaman pelajar2 UPM.

Aku pun ape lagi excited la jugak nk g Padang Ragut nie.. kabar nyer view dia cantik..sampai jadi tempat pengambaran cite Lagenda Budak Setan tuu.. ala xkn xtgk kot!! Tapi sebelum tu, kowg mesti tertnya2 knp tempat nie dinamakan Padang Ragut kn,kn,kn?? hehe, actually di kawasan ini lah tempat ternakan lembu2 dan kuda2 bagi pihak UPM. Disebabkan bnyak lembu dan kuda la dinmakan Padang Ragut sbb binatang2 nie mkn dan meragut rumput2, ahak!..hahaa.. (sebenarnya aku pun xtahu sgt, agk2 jer) hehehe...

Tapi ok la tempat dia, menarik dan memang view dia cantik bangat.. Aku nie sebgai fasi bwk bdk2 tu g lawatan tapi fasi pulak yg melebih2 amik gambar..hehehe.. tgk nie>>>




Bagi mereka yg mencari lokasi menarik untuk pengambaran foto boleh la datang ke Padang Ragut UPM ye..
Sekian, Terima Kasih


Thursday, March 14, 2013

Keychain Pepel Fieltro #part 2


Assalamualikum...
Hasilan KeyChain terbaru...
Yang lebih menarik dan tentu sekali menawan hati...




Kerjasama daripada sis tersayang... 
Kredit to Shazwani Mansor =)




Sunday, March 10, 2013

KeyChain Pepel Fieltro #Part 1

Assalamualaikum sume...
Wahduu2 bnyak betol sarang2 kat blog gua nie yer..
Tu tanda nyer aku da lame x jengah blog aku nie...huhu.. xpela.. arinie aku muncul lagi
Muncul ada makna tuu...hehehe

Perkembangan terbaru aku, aku mula berjinak2 dgn dunia bisness..
wah!!! tapi bukan MLM ok! aku bisness keychain... Hand made lagi tau!
Nk tgk x??



          Design Twitter, FB, Ladybird, Bird, Rumah, Love dll....


Design Boikot McD



Design Aiskrim


Design Jersi



                                            
Various type of LOVE...hehe

Tu la antara design yang sempat aku buat..
setakat nie baru dijual pada kwn2 terdekat jer..

Design seterusnya akan diberitahu kelak...k..
daa..~



Tuesday, February 19, 2013

Learn About Your V

video


Hey gurlz!! Let's learn about how to care you V with Lactacyd product. Video by Lactacyd
Enjoy the video =)

Friday, January 25, 2013

Lukisan Mural

Assalamualaikum...
rasanye ni la entry aku yg pertama sejak aku cuti sem ni.. dah hampir 2minggu aku cuti tapi x menghasilkan pape entry baru pun.. memang pemalas btol aku nie.. #lazyblogger.
So, sepanjang 2 minggu sudah aku cuti nie ada la mcm-mcm perkara yg aku buat.. tdo, mkn, tgk tv, solat , bertwitter tu perkara biasa dlm kehidupan seharian aku... Tapi yg luar biasanya aku telah melalukan satu pekerjaan iaitu melukis MURAL... yeah!! hebat jugak aku nie kan..hehehe... act. mural tu kat tabika mak aku keje, by d way, aku cube2 la bakat terpendam aku nie utk melukis.. Hah! Nk tahu lukisan ape yg aku buat... Jom tgk nie..

#Part1 Before any pic (blank space)


#Part2
Hah! nie la dia mural nyer. Act.tu mural buble.. ada nmpk mcm buble x? hehe


#Part3 taraa~ da siap mural nyer


Finally! siapjgk..cantik x?? apa yg perlu dibanggakan adalah... mural nie aku yg buat sowg2.. hehe..nmpk simple jer tapi penat jugak la nk membuatnyer..sengal2 jugak badan aku buat bnda alah nie.. walaupun nmpk simple tapi makan masa 2hari jgk tau nk siapkan mural nie.. Anway, aku happy sbb dpt jugak menyumbangkan jasa kat tabika nie..hehe..Semoga kanak2 kat tabika nie semakin ceria utk belajar..

sekian, wassalam... daa~


Saturday, January 12, 2013

~ THANK MUM ~



Assalamualikum...
SURPRISE!!! Wah, arinie sampai2 kat rumah je terus masuk bilik mcm biasa and the surprise is I got a gift!!! Gift tu ader kat atas meja stdy aku... Actually this gift from my beloved mum, n adiah nie untuk my birthday bulan lepas... hahaha! terlambat pulak dapat hadiah kan. Anyway, thank to my mum for this perfume. Awesome!!

Daa~

Friday, January 11, 2013

It's over



Assalamualaikum....
Finally!! abis sudah exam untuk sem ni... wah, gembira nyer rase hati... haha! Masa untuk rehat2 kan badan dan otak.. Kcian otak aku keje keras dia dalam masa 2-3 minggu nie.. Jadi sekarang, bos bagi cuti kat kamu. OK! Bagi geng PBMP SEM3 jaga la diri kamu sekali baik2 yer terutama kpd 4patient gurl (Kak ita, nisa,yani, me)..hepi HOLIDAY!...n  yang mana nk tunang ke nk kahwin ke semoga berbahagia hendaknyer. Hopefully masa cuti nie aku dapat penuhi dgn perkara2 yang berfaedah n semoga menanti result yang baik.. Amin...


Kak ita * Nisa * Lynn * Yani

Monday, January 7, 2013

Harus Bijak & Ta'wakal

Assalamualaikum...

seperti biasa bangun dari tidurrr setiap pagi pasti kite tidak lari dari buat keputusan...
contoh nyer la kan... tghari ni aku nk makan ape? arini nk pakai baju colour ape? nk masak asam pedas ke atau ayam kurma ek?? and bla...bla...bla... setiap apa yang kita nk buat pasti kite perlu buat keputusan sndiri. btol x??? daripada sekecik-kecik perkara hingga la ke sebesar-besar perkara... (perkara yg serius la mksudnya)

dalam hidup nie juga kite perlu memilih dan mencari pasanagn hidup yang sesuai utk kite. dalam proses mencari mestilah berlandaskan beberapa syarat terutamanya AGAMAnyar, BACKGROUND familynyer, HARTAnyer, dan jga KECANTIKANnyer. Kite perlu bijak dlam memilih pasangan hidup jika diberi pilihan... jika kita tidak pasti mintalah petunjuk dari ALLAH, kerana Dia Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hamba-Nya. Kadang2 kite rase dialah yang terbaik untuk kita tapi dari sisi ALLAH di bukan yg terbaik untuk kite. Dan jika kite yakin bahawa dialah jodoh yang terbaik maka hendak lah kita bertawwakal kpd-Nya.

*Harapan
semoga dipertemukan jodoh yang soleh... amin...


Tuesday, January 1, 2013

Ke Mana Hilangnya Nilai Kemanusian Mereka???

Assalamualaikum semua...

Urmmm....
apa yang dimaksudkan dengan tajuk entry di atas???
apa yang di maksudkan dengan NILAI KEMANUSIAAN??????

Aku seday la bila ada segelintir dari hamba Allah di sekililing kita yang xder nilai-nilai kemanusiaan dalam diri diowg... xtahu la memang xder atau buat2 xder... Subbanallah!!
Apa yang aku nak dikongsikan disini kisah yang aku alami sendiri..

-------------------------------------------------------------
1/1/2013 ( 1.30 p.m - kedai makan area Serdang >Padang<)

Hari yang tenang aku ngn kakak aku g makan kat tempat bekenaan...
Sambil2 kami makan, kami terlihat seorang nenek tua (lebih kurang umur 75 tahun).... 
yang menyebabkan kami (aku + kakak) tersentap, sebab nenek tu sibuk 'BERKERJA' kat kedai makan tuu.. 
*Seorang orang tua yang layak dipanggil nenek yang sepatutnya duduk di rumah je, n focus to beramal ibadat, tetapi bekerja di kedai makan??????? 

Dari fizikal nya nenek tu memang sihat dan masih kuat berjalan. Tapi dia TIDAK SEPATUTNYA bekerja di kedai makan!!!!lebih menyedihkan kami nenek itula yang menangkat pinggan2 pelanggan yang da selesai makan. Bnda tu sepatutnya owg muda yang buat!!! OH,MY GOD!!!!

Lebih menyakitkan hati bila ada seorang hamba Allah (lelaki dewasa) yang hanya duduk di sebuah sudut kedai sambil bermain games di ipad,..... Aku agak tu cucu dia la...tapi cucu mcm ape tu sanggup tgk nenek sendiri ke hulu ke hilir angkat pinggan, dia sedap2 duduk main game. Badan la besar mcm GAJAH!!

Selesai makan, hati kami tergerak untuk g n nk bersalam dgn nenek tu. ada la sikit kami bagi sedikit sedekah. Lepas tu aku terkejut gler bila nenek tu memeluk kami dan nenek tu menitiskan air mata.. huhu...aku pun xmampu bertahan lagi dgn rasa sday. (pun nangis gak)

"terima kasih cu"
"sama-sama...  

nenek memeluk lagi kami dan mencium pipi aku, bergelingan air mata nenek+aku..
"nek da makan ke nek??"

nenek berdiam je sambil tu matanya memadang ke arah lelaki GAJAH tadi..
"BELUM KE??"....Knp xmkn lagi nek???

tetiba cucu  mcm GAJAH tdi pun menyampuk
"dia da mkn da....."

nenek hanya bagi isyarat kpd kami supaya diamkan aje.

Aku x fhm kenapa ada manusia yang sanggup membiarkan nenek tu berkerja... mana hilangnya rasa timbang rasa n nilai kemausiaan diowg nie??? aku rasa mcm nk lempang je mamat tu.. nampak sgt dia membohong!!...

Balik dengan rasa sakit hati + sday kenagkan nenek tu..
urmmm....